Zijwand trekt in zomer krom

Over klussen, reparatie en onderhoud van het interieur van de caravan.
Plaats reactie
Frits Vrijburg
Berichten: 2
Lid geworden op: za 17 aug 2019 19:37

Zijwand trekt in zomer krom

Bericht door Frits Vrijburg » zo 18 aug 2019 14:51

Ik heb een Hobby 470 Excellent uit 1999. Destijds door mij nieuw aangeschaft. Fijne caravan. Sinds enkele jaren heb ik last van niet sluitende klepkastjes boven het keukenblok Gevolg van dat de zijwand krom trekt. In de zomer staat die een halve centimeter naar buiten gebogen. In de winter veel minder. Ik laat ieder jaar de wand en de kastjes vastzetten, maar in de zomer krijg ik weer het zelfde probleem. Nu wil ik de wand wat minder mooi, maar wel effectief, mbv hoekijzers, vastzetten. Maar ik vraag me af of daar dan weer andere risico's aan vast kleven. De wand blijft natuurlijk op e.o.a. manier "werken". Iemand ervaring mee? Tips?

Gebruikersavatar
Conradi
Berichten: 3245
Lid geworden op: zo 15 feb 2015 11:22

Re: Zijwand trekt in zomer krom

Bericht door Conradi » zo 18 aug 2019 18:14

De opbouw van een caravan bestaat uit een bodem, twee wanden en een dak uit een sandwitchconstructie van schuim, dun aluminium en dun hout. Dat kan bewegen en dat wordt voorkomen door er meubels en zo tegenaan te schroeven. Die constructie dient stabiel te zijn.

Natuurlijk kan een schroefje of een kastje wat loskomen, maar als de wand wijkt is er ‘iets’ mis. Dat zul je toch eerst moeten ontdekken. Met een hoekijzertje ga je die krachten niet even opvangen, schat ik in.
Adria Adora 613 achter Volvo XC90 T8 Twin Engine

Gebruikersavatar
dieseltijger
Berichten: 2121
Lid geworden op: do 18 apr 2013 14:59
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Zijwand trekt in zomer krom

Bericht door dieseltijger » zo 18 aug 2019 20:07

Begin eens met uitsluiten van een belangrijke, mogelijke oorzaak: doe eens een vergelijkende vochtmeting links en rechts, maar ook: zomer en winter. Vochtig hout zet uit, en wellicht is de constructie dusdanig kritisch dat dit meteen resulteert in klemmende kastjes.
Kip 44TTR shuttle + Toyota Avensis 1.8 Valvematic 148 pk

janvijn
Berichten: 459
Lid geworden op: za 25 okt 2014 20:47

Re: Zijwand trekt in zomer krom

Bericht door janvijn » zo 18 aug 2019 20:20

Wij hebben ook zo’n probleem gehad maar dan met de hoge garderobekast die ineens nadat de caravan met de betreffende wand een middag in de zon had gestaan een halve centimeter was los gekomen van de sandwich constructie. Omdat ik meerdere aanpassing wilde doorvoeren m.b.t. het interieur is in overleg met de dealer afgesproken dat ik het zelf (met hulp van een bevriend interieurbedrijf) zou repareren, ondanks dat het onder garrantie afgewerkt zou worden.
De kastenwand is aan de zijwand vastgeschroefd op een aantal plaatsen waar in de fabriek metalen plaatjes in de sandwich constructie zijn aangebracht achter de triplex binnenplaat, daar draai je de parker(s) in vast. Het is niet te voorkomen dat de caravanwanden door bijv. felle zon onder spanning komen te staan en krom trekken. Als interieeurwanden, zoals bij jullie het geval is, al meerdere keren weer zijn vastgedraaid verliezen ze hun grip op dat plaatje en keert het probleem iedere keer terug.
Hoe heb ik het opgelost:
- De kastenwand losgeschroefd en een beetje opzij geduwd zodat de plaats waar deze de zijwand moet raken vrij toegankelijk werd.
- Met een magneet de ingewerkte plaatjes opgezocht en er zo ook achter gekomen dat deze plaatje ongeveer 8 cm hoog waren.
-Met een ronnd staalborsteltje in een accu boormachine het vinyl over de volle hoogte op deze plek verwijderd, tot op het blanke triplex.
- Aan de buitenkant middels houten stempels de buitenwand onder spanning naar binnen gedrukt, stempels laten zitten.
- Een aluminium L profiel 15.30.3 over (bijna) de volle hoogte in de ruimte tussen de wand en de kastwand kunnen schuiven, toen het aluminium over de volle hoogte met lijmkit op de juiste plaats tegen de sandwich verbonden, en per ingewerkt metalen plaatje twee nieuwe schroefbevestigingen gemaakt.
- Daarna het kastpaneel (wat opzij geduwd was) terug op zijn plaats gezet (tegen de flens van het alum profiel) en middeels RVS boutjes met dit profiel verbonden, op de plaatsen waar de schroefverbindingen in de sandwicht zitten.
- hele nacht zo laten staan zodat de lijmkit uitgehard was, toen de spanning van de stempels eraf gehaald en het e.e.a. weer afgemonteerd watt ik eerder had verwijderd om meer plek te hebbem.

Heeft inmiddels al weer enkele reizen doorstaan zonder probleem, heeft ook geen storende verandering in het aanzien tot gevolg omdat het grootste deel van de reparatie in de garderobekast heeft plaatsgevonden en zelfs daar niet zichtbaar is door een schuime aftimmering die daar was aangebracht voor de bekabeling van de eleka installatie.

Ik heb een foto bijgevoegd van de schade en een van het eindresultaat
Als je meer info wil dan laat het maar even weten, mogelijk kan ik je helpen.
Met vriendelijke groet
Jan Vijn
Bijlagen
AED866D1-B2FB-49BF-B7F6-DBB548567A71.jpeg
3FA51821-5A7C-4A05-8179-ACCFAC0F73C7.jpeg
348EA3A0-ADDE-4B41-B240-379E7F3B3058.jpeg

Gebruikersavatar
dieseltijger
Berichten: 2121
Lid geworden op: do 18 apr 2013 14:59
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Zijwand trekt in zomer krom

Bericht door dieseltijger » zo 18 aug 2019 20:34

Wat een goede, gedegen bijdrage. Hier heb je tenminste wat aan!
Kip 44TTR shuttle + Toyota Avensis 1.8 Valvematic 148 pk

Frits Vrijburg
Berichten: 2
Lid geworden op: za 17 aug 2019 19:37

Re: Zijwand trekt in zomer krom

Bericht door Frits Vrijburg » ma 26 aug 2019 12:41

Dank je wel voor je uitgebreide reactie Jan Vijn. Ik zal eens op zoek gaan naar die ingewerkte metalen plaatjes.

Plaats reactie

Terug naar “Interieur”