truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Over klussen, reparatie en onderhoud van gas en alles wat daar bij hoort
Mar007

truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » za 9 mei 2009 20:39

Hallo, mijn kachel krijg ik niet aan. Gas is goed, alleen bij het ontsteken slaat hij niet aan.Heb de kap al losgehaald maar zie niets vreemds. Wie weet van hoe of wat?

Wilkman
Berichten: 772
Lid geworden op: ma 21 jul 2008 12:34

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Wilkman » za 9 mei 2009 20:44

Heb je wel ontsteking.
Zie je een vonkje als je de piézo ontsteking activeert ?
Ben je zeker dat alle lucht uit de aanvoergasleiding is ?

Gebruikersavatar
Mik Figaro
Berichten: 71
Lid geworden op: do 5 jan 2006 20:29
Locatie: Delft

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mik Figaro » za 9 mei 2009 21:23

Ik had laatst een vergelijkbaar probleem.

Als je de regelknop van "0" af draait, behoor je een snel tikkend geluid te horen, de piëzo-ontsteking.
Als je de knop indukt, hoort de kachel aan te slaan en als je na een korte tijd de knop loslaat blijft-ie branden.

Bij mij hoorde ik het tikkende geluid niet meer. De batterijen van de ontsteking bleken leeg.

Rechts vooraan beneden zie je (als je de kap van de kachel hebt verwijderd) een zwart doosje zitten. Hierin blijkt een batterijhouder te zitten.
Daarin zitten 2 huis-tuin-en-keuken batterijen, type AA.

Ik heb ze vervangen door verse en alles doet het weer. toppie.gif
Groeten, Michel

Citroën C5 Break Exclusive 2.0i 16v (2003) met Adria Unica B 431 DB (1999)

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » zo 10 mei 2009 09:48

Wilkman schreef:Heb je wel ontsteking.
Zie je een vonkje als je de piézo ontsteking activeert ?
Ben je zeker dat alle lucht uit de aanvoergasleiding is ?
Ik hoor hem wel tikken. Waar moet ik dat vonkje zien? En hoe weet ik of alle lucht uit de leiding is?

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » zo 10 mei 2009 09:49

Mik Figaro schreef:Ik had laatst een vergelijkbaar probleem.

Als je de regelknop van "0" af draait, behoor je een snel tikkend geluid te horen, de piëzo-ontsteking.
Als je de knop indukt, hoort de kachel aan te slaan en als je na een korte tijd de knop loslaat blijft-ie branden.

Bij mij hoorde ik het tikkende geluid niet meer. De batterijen van de ontsteking bleken leeg.

Rechts vooraan beneden zie je (als je de kap van de kachel hebt verwijderd) een zwart doosje zitten. Hierin blijkt een batterijhouder te zitten.
Daarin zitten 2 huis-tuin-en-keuken batterijen, type AA.

Ik heb ze vervangen door verse en alles doet het weer. toppie.gif

Battarijen heb ik niet, de kachel zit in een caravan van '96. Tikken doet de kachel wel. Ik heb e.e.a. losgehaald en de draad van de ontsteking loopt onder de kachel, verder heb ik hem nog niet los gehaald. Misschien zit het daar niet goed.

gunter

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door gunter » zo 10 mei 2009 11:09

Waar moet ik dat vonkje zien? En hoe weet ik of alle lucht uit de leiding is?
Het vonkje kan je zien door het kijkgaatje wat onderaan de kap zit , een langwerpig sleufje

zet bv de gaspitten even aan zodat de lucht die er evt in kan zitten er uit kan, maar even een rare vraag , staat je gasleiding wel open question.gif question.gif
er kan bv ook stof of vuil op de thermische koppeling zitten waardoor het niet aanslaat maw er kunnen veel redenen zijn waarom hert niet werkt

Gebruikersavatar
deusjevo
Berichten: 8599
Lid geworden op: zo 27 mar 2005 18:55
Locatie: Omgeving Rotjeknor

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door deusjevo » zo 10 mei 2009 14:25

Er zit inderdaad vaak ergens in een keukenkastje verborgen nog een splitter naar gasstel en kachel bijvoorbeeld.

Afbeelding
Vroeger kon ik nog wel eens plassen zonder allemaal gezeik over me heen te krijgen.... A ben_weg.gif

atmosphere

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door atmosphere » zo 10 mei 2009 20:30

gunter schreef:
Waar moet ik dat vonkje zien? En hoe weet ik of alle lucht uit de leiding is?
Het vonkje kan je zien door het kijkgaatje wat onderaan de kap zit , een langwerpig sleufje

zet bv de gaspitten even aan zodat de lucht die er evt in kan zitten er uit kan, maar even een rare vraag , staat je gasleiding wel open question.gif question.gif
er kan bv ook stof of vuil op de thermische koppeling zitten waardoor het niet aanslaat maw er kunnen veel redenen zijn waarom hert niet werkt
Is de kachel lange tijd niet gebruikt ( door stalling)?
Grote kans dat je even langs buiten onderop de caravan moet zijn om de zaakmet perslucht te ontdoen van vuil of spinnewebjes.

Weet iemand misschien een goed tekeningetje of foto van de gasregelaar , branderbed, enz te vinden?

Gebruikersavatar
Ab
Moderator
Berichten: 16444
Lid geworden op: do 30 aug 2007 23:17
Locatie: Midden Nederland

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Ab » ma 11 mei 2009 01:31

In de laatste (?) KCK staat een heel verhaal over het schoonmaken van de kachel, compleet met foto's.
Compleet met hoe een koperen borsteltje te maken van een stukje draad.
Het is een recht om te zeggen wat je denkt.
Zie het als een plicht om te denken voor je iets zegt.

Fendt Diamant 560 TG. Simpark RAM 1500 Laramie Longhorn 5,7 of Adria Izola S 687 SPG

Arthur

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Arthur » ma 11 mei 2009 07:28

Ik zou ook durven denken dat het thermokoppel stuk is. Wanneer alles uitgetest werd, batterijen in orde, leidingen proper, luchtinlaat vrij van stof en insekten, en er dan nog geen resultaat is, dan kan je bijna zeker zijn dat het thermokoppel moet vervangen worden. Contact nemen met dealer of Truma.

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » ma 11 mei 2009 08:51

Bedankt voor de reactie's. Ik ga van de week e.e.a. eens testen.
Dus: gaskraan open, gaspit in de keuken aan om evt lucht te laten verdwijnen, stof e.d. weg.

Gebruikersavatar
JPGeetje
Berichten: 3510
Lid geworden op: di 23 dec 2003 06:20
Locatie: Heel
Contacteer:

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door JPGeetje » ma 11 mei 2009 09:34

Misschien een hele domme vraag; druk je de regelknop ook in bij het aanmaken? Pas als de kachel een sec. of 5-10 brandt mag je deze pas loslaten.

Succes ermee,
Jan
Groetjes,
Jan
Kennis is niet belangrijk als je genoeg kennissen hebt!
LMC Maestro 490e (2017), de oude P1 mover (2013)
Trekker: Volvo V60 D4 aut. (163pk-400Nm) R-Design (2012)

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » ma 11 mei 2009 16:11

Nu stel ik nog een domme vraag: (omdat ik geen enkele handleiding bij de caravan heb gekregen)
Het aanzetten van de kachel, gas kraan open, de gaspit op het keukenblok aanzetten voor evt. lucht, standenknop op de helft, knop indrukken en dan 10-15 sec. vasthouden. (moet er stroom op de caravan zitten of werkt de kachel alleen op gas?)
dan ga ik dat van de week maar weer eens testen.

Wilkman
Berichten: 772
Lid geworden op: ma 21 jul 2008 12:34

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Wilkman » ma 11 mei 2009 19:14

Mar007 schreef:Nu stel ik nog een domme vraag: (omdat ik geen enkele handleiding bij de caravan heb gekregen)
Het aanzetten van de kachel, gas kraan open, de gaspit op het keukenblok aanzetten voor evt. lucht, standenknop op de helft, knop indrukken en dan 10-15 sec. vasthouden. (moet er stroom op de caravan zitten of werkt de kachel alleen op gas?)
dan ga ik dat van de week maar weer eens testen.
Er moet geen stroom op de caravan ziiten.De pièzo ontsteking werkt met 2 AA batterijen.
Ga als volgt te werk.
Gaskraan aan de gasfles open.
Gaskraan onderaan keukenblok openzetten waar symbool kachel opstaat
Gaskraan onderaan keukenblok openzetten waar symbool kookpot opstaat.
Even het gasvuur laten branden.
Gasvuur uitzetten.
Bedieningsknop kachel indrukken zodanig dat je een tikkend geluid hoort en vervolgens ingedrukt knop verdraaien naar stand 1,2 of 3.
Onderaan aan de voorkant is een klein kijkglaasje , wanneer je hier een blauw vlammetje inziet zachtjes de bedieningsknop lossen .Dit ga je misschien enkele malen moeten herhalen.
In feite is het dezelfde werkwijze wanneer je de koelkast op gas wilt laten werken.

succes

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » ma 11 mei 2009 20:33

Bedankt voor jullie snelle reactie's!

Knaapje
Berichten: 704
Lid geworden op: di 5 jun 2007 19:44

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Knaapje » ma 11 mei 2009 21:57

Er zijn ook uitvoeringen van de kachel zonder batterijtjes.
Je moet dan de ontstekingsknop op de kachel indrukken om een vonk te maken.
Overigens: even googelen op merk en type en je kunt vast de handleiding op internet vinden.

Succes
knaapje

Bob1976

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Bob1976 » di 12 mei 2009 11:08

inderdaad, als je links de "standen" knop hebt zitten en aan de rechter kant óók een ronde knopt hebt, is die laatste de ontsteking!

overigens omzeil je het thermokoppel met het indrukken (en ingedrukt houden) van de "standen" knop tijdens de eerste 10 seconden, dus ookal is die stuk dan zou er in ieder geval de eerste 10sec een waak-vlammetje moeten gaan branden...

je kan trouwens door dat kleine kijk glaasje linksonderin ook het vonkje van de ontsteking zien (bij mij wel tenminste, je kan dan even aan probleem uitsluiting doen zegmaar :wink: )

gr, Bob.

Gebruikersavatar
HenkR
Berichten: 371
Lid geworden op: do 17 jul 2008 23:23
Locatie: Nieuw Vennep

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door HenkR » di 12 mei 2009 17:53

Hier de site van TRUMA waar je alle gebruiksaanwijzigingen kunt vinden van de diverse modellen:
http://www.truma.com/_anweisungen/Truma ... z_ues.html
Mazda CX5 2.0 en Knaus 500 FVU (verhoogd gewicht 1800kg) met daarop/onder/in: ATC, EVO plus + Optima Yellow 55, Satenne R2, vloerverwarming, truma ultraheat en de veel besproken Volt/Ampere/Watt meter.

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » wo 13 mei 2009 06:12

Allemaal bedankt voor de tips, de kachel doet het!

Gebruikersavatar
JPGeetje
Berichten: 3510
Lid geworden op: di 23 dec 2003 06:20
Locatie: Heel
Contacteer:

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door JPGeetje » wo 13 mei 2009 07:14

En mogen wij dan misschien ook weten wat uiteindelijk de oorzaak bleek te zijn?

Groetjes,
Jan
Groetjes,
Jan
Kennis is niet belangrijk als je genoeg kennissen hebt!
LMC Maestro 490e (2017), de oude P1 mover (2013)
Trekker: Volvo V60 D4 aut. (163pk-400Nm) R-Design (2012)

Mar007

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Mar007 » wo 13 mei 2009 15:23

JPGeetje schreef:En mogen wij dan misschien ook weten wat uiteindelijk de oorzaak bleek te zijn?

Groetjes,
Jan

Jazekers, als ik het eens wist...Lucht misschien? Ik heb de gehele gas installatie nagezien en alles volgens de tips hierboven uitgevoerd. Wel heb ik de standenknop voor gastoevoer langer vastgehouden. Maar een ieder die een bericht heeft gegeven hierbij bedankt!!

Gebruikersavatar
PD5wve
Berichten: 190
Lid geworden op: ma 7 jul 2008 15:55
Locatie: De Rijp Noord Holland
Contacteer:

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door PD5wve » za 16 mei 2009 21:51

Heel goed dat de kachel weer werkt.
ik zag div opmerkingen langskomen 1 daarvan klopt echter niet geheel.
een thermokoppel kapot kan natuurlijk altijd maar dat kan je pas zien als er ook vlam is.
Dan zou je het ook kunnen meten. echter kan dan ook het powerunit in de gasblok defect zijn.
als tip voor de volgende met problemen.

met vriendelijke groet

willem
wij trekken met een Dodge Ram 1500 Laramie V8 met 5.7 getuned op lpg 430PK en 585NM Koppel en de caravan is een Dethleff Beduin 5,90 2,5mtr breed met winter pakket. enne op LPG kan je niet alleen koken maar de dodge rijd er goed op. ;-)

Gebruikersavatar
mc van den berg
Berichten: 30
Lid geworden op: do 21 jan 2010 15:02
Locatie: Beesd

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door mc van den berg » ma 7 mar 2016 13:23

Ik ben voor een ander bezig die kachel deed niets. is een enkele brander. geheel er uit gehaald. branders eraf gehaald. en het geheel met perslucht schoon gemaakt. wat een vuil zit er in zn kachel.

Waar de branders, vonk regelaar vast zitten aan de kachel (popnagels) geheel weg geroest. Uit geboord een boudjes er in gezet.
Aandrukken en hij brand (waakvlam) en als je de stok los laat gaat tie uit??

Is een zelf mechanische ontsteker. dus zonder batterij.
20160220_150031[1].jpg
Dit is de thermokoppel is een oudje
Kan je de thermokoppel ook los halen wat kom je tegen. en hoe krijg je hem brandend, na de waakvlam


Al vast bedankt voor het mee denken.
Bijlagen
l_thermokoppels3002.jpg
Of kan het hier aan liggen. , Kan je die door meten?
l_thermokoppels3002.jpg (44.56 KiB) 16251 keer bekeken
groeten van uit de Betuwe ; Jannie en Marinus
http://s17.postimg.org/w6i525w2n/Oostenrijk_125_kopie.jpg

Gebruikersavatar
Micky
Berichten: 24030
Lid geworden op: do 25 mar 2010 23:31
Locatie: Overijssel

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door Micky » di 8 mar 2016 10:12

RE.gif

Ga er maar gewoon vanuit dat de thermokoppel stuk is..
VW Passat Variant Highline (2016), R-Line, 190Pk TDI 400NM 4Motion DSG. Kip KG45 TLB, zonnepanelen, Reich Mover, Primus, Fortex Aronde

Gebruikersavatar
mc van den berg
Berichten: 30
Lid geworden op: do 21 jan 2010 15:02
Locatie: Beesd

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Bericht door mc van den berg » wo 9 mar 2016 18:36

micky schreef:RE.gif

Ga er maar gewoon vanuit dat de thermokoppel stuk is..

Oke Bedankt
groeten van uit de Betuwe ; Jannie en Marinus
http://s17.postimg.org/w6i525w2n/Oostenrijk_125_kopie.jpg

Plaats reactie

Terug naar “Gas”