Pagina 1 van 1

Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 12:40
door Lampie20
Tijdens de vakantie nu heeft de accu het begeven. Stinkt bij het opladen, dus doe dat nu niet meer.
Overweeg om dan straks een Lithium onderhoudsvrije en licht powerpack er in te zetten. Heb wel een gehoord dat dat problemen zou kunnen opleveren met de aansluiting op het elektronische 12 V systeem van de caravan is een Kip Shuttle 410.
Wie heeft hier ervaring mee en welke accu zouden jullie mij aanraden?

Bedankt bij voorbaat voor de antwoorden.

Gert

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 14:36
door Kasper
Bedoel je zoiets als dit?

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 14:48
door dieseltijger
Het aandachtspunt is dat het opladen altijd via een battery management systeem (BMS) moet plaatsvinden, die voorkomt dat cellen in de accu "overladen" worden. Een Li-ion cel die maar door- en door geladen wordt, wordt warm en gaat CO2 gas genereren - en zwelt hierdoor op om uiteindelijk open te barsten met de kans op brand.

Lithium accu''s hebben vaak een aparte laadaansluiting (met BMS) en daarnaast de polen voor stroomafname (volgens mij zonder BMS). Zet je de caravan op 230V, dan wordt de accu onbedoeld - en onbewaakt - opgeladen via de polen, met als risico hetgeen in de eerste alinea is beschreven.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 18:32
door Lampie20
Dank je wel voor je reactie. Wanneer ik je goed begrijp kan ik dus wel de lithium accu via de boordvoorziening op het aparte oplaadpunt (met bms) aansluiten. De Li accu is dan los van de 12 v voorziening naar de caravan via de polen. Klopt mijn redenering?.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 20:13
door dieseltijger
Euhhh... weet ik niet:

1: Ofwel je hebt een lithium accu gekoppeld aan het 12V net met slechts twee polen waar een BMS tussen de polen en de afzonderlijke cellen zit, dat zowel functioneert bij het laden als het ontladen. Als je niet aan de 220V zit gaat alles goed, als je aan de 220V zit, dan gaat de Cers zorgen voor een laadspanning van rond de 14,4 volt op de accupolen, en het BMS zorgt ervoor dat de spanning van de afzonderlijke cellen binnen de accu niet hoger dan 4,2V wordt - zodat er geen cellen oververhit raken.

Ik heb er geen verstand van, maar dit soort accu's zijn duur, want het BMS moet zodanig gedimensioneerd zijn dat het ook hoge ontlaadstromen faciliteert.

2: Ofwel je hebt een lithium accu gekoppeld aan het 12V net met twee polen, en via een aparte laadingang met BMS en een lader aan 220V. Als je niet aan de 220V zit, gaat alles goed. Als je aan de 220V zit, dan gaat de Cers zorgen voor een laadspanning van rond de 14,4 volt op de accupolen, en dit gaat rechtstreeks 3 groepen Li-ion cellen di in serie zijn geschakeld opladen zonder BMS, naast de lader die wel via een BMS oplaadt. Als het BMS van het laadcircuit een cel afknijpt, zal het laadproces via de polen gewoon doorgaan ongeacht de laadtoestand van de afzonderlijke celclusters - met alle risico's van dien.

Bij dit scenario moet je er dus gewoon voor zorgen dat bij het aankoppelen van de caravan aan de 220V het 12V boordnet niet gekoppeld is aan de accu.

3: De accu met twee polen en een aparte laadingang is altijd losgekoppeld van het 12V boordnet - zoals bij een mover. Niets aan de hand, want oncontroleerbaar laden is niet aan de orde.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 20:59
door scooterandre
In een lithium accu met CE keurmerk zit altijd beschermelektronica.
Sommige lithium accu‘s worden geleverd met een eigen lader en extra laadingang, anderen kunnen geladen/ontladen worden op de accupolen.
Li-ion accu‘s zijn niet geschikt als vervanger van loodaccu‘s. De spanningen komen gewoonweg niet overeen, met 3S te laag, 4S te hoog.
LiFePO4 worden hier normaal gesproken voor gebruikt, 4 cellen, in totaal 12,8V nominaal.

Bij het besluit om voor lithium te kiezen, moet er op de volgende punten worden gelet.

- de laadspanning van de lader moet juist zijn (14,4V voor LiFePO4, geen egalisatie-programma, geen temperatuurscompensatie)
- de laadstroom mag niet meer zijn dan gespecificeerd op de accu.
- de gebruikers moeten bij een te lage spanning uitschakelen of uitgeschakeld worden. De beschermelektronika is hier NIET voor bedoeld.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: wo 2 okt 2019 21:00
door Ab
Normaal gesproken heb je voor een lithium accu ook een lader voor lithium nodig.
De ingebouwde lader in een Kip is niet geschikt.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: do 3 okt 2019 11:58
door nerood
Is een lithium accu wel geschikt om als boord accu te gebruiken?
Bij KIP zit bijna alles op 12 volt systeem via het CERS systeem.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: do 3 okt 2019 12:18
door scooterandre
Alleen een LiFePO4 accu kan een loodaccu vervangen.(dus geen Li-ion of Li-Po)
Als je de CERS kunt instellen op GEL of nog beter LiFePO4, dan voorzie ik geen problemen.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: do 3 okt 2019 13:17
door dieseltijger
Nee, die instellingsmogelijkheid ontbreekt op de CERS. En scooterandre heeft gelijk wat de LiFePO4 accu's betreft - of liever gezegd: de Li-Ion tegenhanger.

De spanning zakt (bij drie in serie geschakelde cellen) bij het ontladen naar een (te) lage waarde. Kijk maar: viewtopic.php?f=76&t=39403&hilit=lifepo4#p713585.

Dan het volgende: kijk uit met de aanschaf van LiFePO4 accu's bij Aliexpress: ondanks het feit dat ik de specs goed bekijk en beklop heb ik een....Li-ion accu ontvangen in plaats van een LiFePO4 accu. (zelfde topic)

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: ma 7 okt 2019 20:56
door Lampie20
Dank allemaal voor de racties,zoveel deskundigheid. Top.
Als ik het allemaal goed begrijp is een losgekoppelde powerpack van het boordnet de eenvoudigste oplossing. Zelf den ik dan aan de Endura LI 1220, met eigen 239v oplader. Vraag is dan wel: kan ik deze oplader aangesloten laten als ik op de camping aan de paal sta? De lafer zou dan overbelading moeten voorkomen.

Re: Powerpack in Kip

Geplaatst: ma 7 okt 2019 21:02
door dieseltijger
Ja. Je moet jaarlijks twee handelingen doen: Voor de winterstalling: laadstekker uit de accu trekken. Na de winterstalling: laadstekker er in steken. Gaat al 6 jaar goed.