Truma Mover SE R Flash Code

Over de verschillende merken, het inbouwen, problemen met movers
Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » vr 5 jan 2018 17:49

Ik heb een Truma Mover SE R bouwjaar 4/2013.
Wij zijn net terug van een lang weekend en alles werkte normaal hoewel de afstandbediening af en toe niet wou koppelen. Ik heb toen de batterijen gewisseld en het ging opnieuw. Maar dan iets later deed ie weer moeilijk. Toen ben ik even aan de batterijklemmen gekomen en deed ie het weer.. De 2 volgende Mover verplaatsingen waren weer normaal.
Nu staat hij sinds gisteren op onze inrit om te poetsen, vandaag wilde ik hem dan verplaatsen naar de garage.
Afstandbediening koppelt weer niet. Piept wel en groene LED brand ook, maar koppelt niet. Batterijen zijn ok, ook die van de Mover en hangt trouwens ook aan netstroom. Batterijklemtruuk werkt ook niet meer weenie.gif
Op de stuurdoos flikkert de LED als volgt.
Constant rood knipperen zolang de afstandbediening af staat.
Als ik de afstandbediening aan zet komt 1 korte flash dan 3 a 4 seconden niets en dan begint hij aan een serie van 6korte flashes gevolgd door 2 lange. Dit ritme blijft hij doen ook als ik de afstandbediening terug afzet. De afstandbediening slaat normaal af na 10 seconden zonder verbinding maar nu blijft hij proberen verbinding te maken.
Als ik de afstandbediening afzet stopt de code na ongeveer 2 minuten, dan worden het terug de constant knipperende flashes.

De rollen staan tegen de wielen, ik kan ze er wel manueel vanaf doen maar de caravan staat op zodanig slechte plaats dat manueel verplaatsen niet simpel zal worden...
Iemand een idee wat die code is? SSSSSSLL Online vind ik er een aantal maar deze niet.

O ja.. happynewwyear.gif iedereen

iemand
Berichten: 842
Lid geworden op: za 2 mei 2015 12:23
Contacteer:

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door iemand » vr 5 jan 2018 20:16

Wat doen de relais in de stuurkast tijdens het aankoppelen....
Die moeten even klapperen. Ik dacht een keer of 5.
Op dat moment wordt de accuspanning gemeten tijdens belasting.
Is die te laag dan mislukt het aanzetten

Wat voor accu gebruik je?
Kun je de accu eens laten testen.
Of als je een Ctec - lader bezit. Hang die eens minsrens 24 uur aan de accu.

Documentatie heb ik hier
http://www.truma.com/downloadcenter/mov ... _dk_es.pdf
Groeten Erik

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » vr 5 jan 2018 20:39

@iemand, Erik, bedankt voor je reactie.

De handleiding in de link heb ik.

De relais doen niets, de remote blijft zoeken.
De accu is een Optima Yellow Top 75 en die hangt constant aan een ingebouwde CTEK mxs10.
Ik heb het vandaag ook geprobeerd terwijl hij nog aan netstroom hang maar geeft het zelfde resultaat.

Er bestaan foutcodes voor een te lage spanning maar dat zijn andere:
Bijv: SLSS SLSS 68 Low Supply Voltage Check battery and all connections between battery and main controller

Ik heb SSSS SSLL scratch.gif

iemand
Berichten: 842
Lid geworden op: za 2 mei 2015 12:23
Contacteer:

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door iemand » vr 5 jan 2018 20:57

Lijstje met foutcodes heb ik niet, waar vind je die ?

Evt kun je morgen even bellen met Movershop.
Of vraag hier stellen...https://www.truma.com/nl/nl/service/pro ... mover.html
Laatst gewijzigd door iemand op vr 5 jan 2018 21:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten Erik

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » vr 5 jan 2018 21:11

Eem paar codes vind je in onderstaande link samen met een handige flow chart.

http://www.arelectronics.co.uk/PDF/Cara ... inder2.pdf

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » za 6 jan 2018 16:59

Weet iemand hoe je het deksel van de control unit (grote grijze doos) open krijgt?
Ik wil alle aansluitingen daar ook eens goed checken. Ik zie geen schroeven maar ik durf er niet goed aan trekken.

Wat ik al geconstateerd heb is dat de aansluitingen aan de batterijklemmen los zaten, zowel de plus als de min. De snelklemmen zelf niet maar de kabels met een oog eraan die eraan vast zitten. Die heb ik allemaal goed vastgezet en wil nu ook eens in die doos checken want hij doet het nog niet.
Misschien is het wel door die losse contacten gekomen dat hij een foutcode gekregen heeft...

En om het allemaal nog wat leuker te maken vind ik ook mijn speciale tool nergens om de mover terug van de wielen te krijgen.
Ligt al 5 jaar in de caravan, nooit nodig gehad en nu niet meer te vinden. Waarschijnlijk ergens kwijt gespeeld na een grondige poetsbeurt of onderweg... :roll:
Iemand eentje te koop..?

Gebruikersavatar
PremiumDiscovery
Berichten: 11465
Lid geworden op: wo 16 jul 2014 11:12
Locatie: Wherever I lay my hat...

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door PremiumDiscovery » za 6 jan 2018 17:03

RE.gif
Ik zou het gebruik van die tool tot het laatste moment uitstellen; bij de meesten is/zijn hierbij de overbrengingen van de opzetmotor(en) defect geraakt :(
Zolang de caravan niet in de weg staat, beter nog even verder zoeken...

Mocht het alsnog niet lukken, dan zou ik zelfs liever de movermotoren iets verplaatsen aan het chassis en zo naar de dealer rijden.
Premium 650 UFf (2017) + Land Rover Discovery-4 HSE 3.0 SDV6
Afbeelding
Verbaas je niet over wat je al weet... & ...Carpe Diem

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » za 6 jan 2018 17:09

Dat heb ik ook ergens gelezen maar dacht dat het ging over modellen voor 2011?
Dat is ook mijn laatste optie, eerst wil ik de unit checken maar als daar niks aan te zien is moet ik ze wel terug van de wielen halen omdat mijn allerlaatste optie zal zijn nog eens proberen te pairen. Daarvoor moeten ze van de wielen.

Gebruikersavatar
Bart
Berichten: 139
Lid geworden op: zo 19 feb 2006 12:29
Locatie: Heusden

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Bart » za 6 jan 2018 18:22

En als nu eens probeert met een andere accu de rollen terug te zetten?
Mitsubishi Outlander 2.2 DiD Instyle.
Wilk 490 UE Sento 2013

iemand
Berichten: 842
Lid geworden op: za 2 mei 2015 12:23
Contacteer:

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door iemand » za 6 jan 2018 19:12

Die fout zat in de 1e serie. Niet in deze...

En andere accu, lijkt me ook het beste om eerst te proberen.
Groeten Erik

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » za 6 jan 2018 20:22

Dus geen probleem om de mover manueel van de wielen te halen?

Wat de batterij betreft, ik wil het wel proberen maar feit is dat het systeem bepaalde foutcodes geeft als er te weinig spanning is.
De woonbatterij (optima 75 yellow top) hangt bovendien aan een CTEK mxs10 die ook een signaal kan geven als er iets is met de batterij en hij hangt ook aan 220V. Er zit ook een omvormer CTEK d250s in de caravan want er ligt een zonnepaneel op. Volgens mij krijgt de mover over dat systeem, als hij aan 220V hangt, altijd de correcte spanning, zelfs al zou de batterij zwak of stuk zijn.
Er zit ook een aparte meter met een groene, gele en rode zone. Als ik de stekker 220V eruit haal staat zakt de meter maar miniem en blijft quasi op maximum groen.
Toch bijna niet te geloven dat het de batterij zou kunnen zijn of zie ik dat zo verkeerd?

Gebruikersavatar
Hobby Linka
Moderator
Berichten: 11246
Lid geworden op: do 31 mar 2011 19:39
Locatie: Het kan in ......

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Hobby Linka » zo 7 jan 2018 00:39

RE.gif

Geen idee of het helpt. Maar misschien eerst eens alle los maken. Even wachten en dan alleen een accu aansluiten, zonder Ctec en zonnepanelen. Door het loshalen van de accu en zonnepanelen heb je in ieder geval en harde reset gegeven.

Misschien helpt het niet, maar niet geschoten is altijd mis.
Hobby Linka



Hobby 460 UFe de luxe 2007 met Truma Aventa-dakairco, Truma SE R mover, Truma DuoControl en Alfa R36 router met Tube-U(N). Peugeot 308 5-deurs Blue Lease Ex. 1.6 BlueHDi 120pk.

Het kan niet fout gaan,
hooguit anders dan verwacht.

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » zo 7 jan 2018 09:38

Vandaag ga ik wat verder experimenteren.
Alles loskoppelen heb ik al eens gedaan maar nog wel niet opnieuw zonder CTEK en zonnepaneel geprobeerd.
Ik zou eerst toch eens de control unit (grijze doos) willen open doen om te zien of daar alles goed vast zit en een eventuele zekering controleren als daar eentje in zit. Hoewel een zekering, hij geeft een foutcode dus hij krijgt wel stroom. scratch.gif
Weet iemand hoe die doos open gaat?

Toch niet normaal dat ik ongerust moet zijn om die wielen vrij te maken met de noodsleutel en zo eventueel iets stuk maak aan de motoren. Als de controle doos al stuk zou zijn wil ik echt wel geen extra problemen met de aandrijfmotoren.. dat kost samen bijna een nieuwe mover.

Gebruikersavatar
Ab
Moderator
Berichten: 16630
Lid geworden op: do 30 aug 2007 23:17
Locatie: Midden Nederland

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Ab » zo 7 jan 2018 10:46

Probeer eerst eens of je goed kunt rijden met de mover.
Of doet ie dat ook niet?
Best mogelijk dat de accu de schuldige is.
Of de lader en 230 volt erop staat heeft er niks of heel weinig mee te maken.
Die paar amperes die de lader levert doen niet veel voor de motoren.
Het is een recht om te zeggen wat je denkt.
Zie het als een plicht om te denken voor je iets zegt.

Fendt Diamant 560 TG. Simpark RAM 1500 Laramie Longhorn 5,7 of Adria Izola S 687 SPG

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » zo 7 jan 2018 11:16

@Ab neen, de handset blijft piepen en groen knipperen, geen relais geluiden, niets. Dus hij maakt geen verbinding, ik kan geen commando's geven. Ik heb ergens gelezen, en ook hier in een antwoord, dat de stroomsterkte door het systeem gecontroleerd wordt tijdens verbinding maken en het klikken van de relais maar zover komt hij niet.
Grijze doos geeft foutcode SSSS SSLL
Te lage spanning geeft volgens de Flow Chart 3 mogelijkheden:
SLSS SLSS
SLSL SLLL
SLLS SLLS
De eerste heb ik al eens gehad tijdens een paar dagen "wild" kamperen en vergeten de koelkast op gas te zetten. Het zonnepaneel kon het verbruik niet trekken en toen ik de mover wilde gebruiken was de batterij te zwak. Op dat moment had ik nog niets door want alles werkte nog normaal (behalve de mover dus) maar die LED flashes trokken mijn aandacht en zo ben ik beginnen zoeken..

SLLS SLLS is bijvoorbeeld de code voor als de motoren niet zijn gedetecteerd.

Gebruikersavatar
PremiumDiscovery
Berichten: 11465
Lid geworden op: wo 16 jul 2014 11:12
Locatie: Wherever I lay my hat...

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door PremiumDiscovery » zo 7 jan 2018 11:19

Er resten je m.i.nog 3 opties:

1. Aansluiten van een accu waarvan je zeker weet dat deze goed is
2. Contact met Truma of een dealer opnemen over de foutcode
3. Movermotoren iets verschuiven (moeren bij het chassis iets lossen) en naar de dealer rijden.

Nogmaals: met de tool de motoren van de banden afhalen zou ik alleen doen wanneer je ergens staat waar je direct weg moet en er geen alternatief is.
Premium 650 UFf (2017) + Land Rover Discovery-4 HSE 3.0 SDV6
Afbeelding
Verbaas je niet over wat je al weet... & ...Carpe Diem

Gebruikersavatar
Ab
Moderator
Berichten: 16630
Lid geworden op: do 30 aug 2007 23:17
Locatie: Midden Nederland

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Ab » zo 7 jan 2018 11:23

Toch..het meest voor de hand liggend is een accu die dood is.
Ik zou even de accu uit de auto pakken en die proberen.
Dan kan je dat in ieder geval uitsluiten als hij het dan nog niet doet.
Het is een recht om te zeggen wat je denkt.
Zie het als een plicht om te denken voor je iets zegt.

Fendt Diamant 560 TG. Simpark RAM 1500 Laramie Longhorn 5,7 of Adria Izola S 687 SPG

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » zo 7 jan 2018 11:43

Een contactaanvraag heb ik vrijdagmiddag verstuurd naar Truma.
De mover komt van een bekende Dealer in Nederland die ondertussen failliet is, dus ik zal hier iemand moeten zoeken.
De test met een andere batterij kan ik jammer genoeg pas morgen kunnen doen.

Maar, ik zou ook graag weten hoe die grijze doos open moet om de aansluitingen te controleren, is er iemand die dat al eens heeft gedaan?
Het resultaat laat ik hier zeker nog weten.

Gebruikersavatar
evr66
Berichten: 1121
Lid geworden op: do 8 jan 2009 10:12

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door evr66 » zo 7 jan 2018 11:48

als je een deskundige zoekt: forumlid Ralf, werkt tegenwoordig bij willemsen in Pijnacker, deskundig, behulpzaam en een fatsoenlijke kerel. Belletje kan geen kwaad.
Polar 590LB (2012) - Simpark - Alde - iTBS - MB E320 S211

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » zo 7 jan 2018 12:00

@evr66 de mover komt van bij hem en ook mijn Sat installatie.. toen er 2016 een verandering was gekomen in Astra3 heeft hij mij een beetje in de koude laten staan, daar ben ik klaar mee. Zie mijn andere post

viewtopic.php?f=76&t=30172&p=499761#p499761

iemand
Berichten: 842
Lid geworden op: za 2 mei 2015 12:23
Contacteer:

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door iemand » zo 7 jan 2018 13:46

Tip... via Movershop is ook 2e hand stuurkast te koop, dus mocht het toch daar op uitdraaien....
Groeten Erik

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » zo 7 jan 2018 13:58

@iemand, bedankt voor de tip, welke movershop bedoel je, ik vind het niet.

Gebruikersavatar
Hobby Linka
Moderator
Berichten: 11246
Lid geworden op: do 31 mar 2011 19:39
Locatie: Het kan in ......

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Hobby Linka » zo 7 jan 2018 14:07

RE.gif

De eerste hit op Google gaf deze: https://www.caravanmovershop.nl/index.php

Heeft meerdere vestigingen door het hele land. Ik zou morgen eerst eens bellen over de foutcode.

Succes.
Hobby Linka



Hobby 460 UFe de luxe 2007 met Truma Aventa-dakairco, Truma SE R mover, Truma DuoControl en Alfa R36 router met Tube-U(N). Peugeot 308 5-deurs Blue Lease Ex. 1.6 BlueHDi 120pk.

Het kan niet fout gaan,
hooguit anders dan verwacht.

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 9080
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Chris » zo 7 jan 2018 14:09

RE.gif
Ik heb bij deze firma erg prettige ervaringen gehad.
Kundig en adequaat stel enthousiastelingen daar !!

top..

Chris
Afbeelding
Volvo V70 2.5T GT6 MY 2010 met aan de haak onze Knaus Sudwind Silver Selection 500EU 2017 vol met gadgets

Toemke
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 22 sep 2014 11:36

Re: Truma Mover SE R Flash Code

Bericht door Toemke » zo 7 jan 2018 14:41

Hobby Linka schreef:
De eerste hit op Google gaf deze: https://www.caravanmovershop.nl/index.php
Die had ik ook gevonden en ook die movershop Lunteren.. de uitdaging is die te vinden waar de 2dehands stuurdoos te vinden is.
Maar inderdaad, voor ik iets koop wacht ik het antwoord van Truma af en bel ik morgen sowieso ook eens naar een van de shops thumbup.gif

Plaats reactie

Terug naar “Movers”