Verlichting 12V aansluiten op accu

Alles wat te maken heeft met stroomvoorziening, gas en water.
Stekkers, kabels, accu's, verwarming, airco, kooktoestel, gasflessen, toilet/natte ruimte, keuken enz.
Plaats reactie
Rexa

Verlichting 12V aansluiten op accu

Bericht door Rexa » do 12 okt 2006 10:09

:?:
Hallo allemaal,

Ik heb geen kaas gegeten van electriciteit, dus ik zal best domme vragen stellen.

Ik heb een vraag over verlichting op 12 Volt. Ik heb een piepklein huisje zonder stroom en wil verlichting aansluiten op een accu (gevoed door een zonnepaneel).
Ik zie op internet soms "peren 12V" (zuinige lampen). Maar moeten die in een speciaal armatuur voor 12 Volt of kan zo'n peer in een gewoon armatuur? Met andere woorden, wat bepaalt de 12V: de peer EN het armatuur tesamen of alleen de peer?

Kan ik meerdere lampen aansluiten op de accu? Op onze accu zit geen stopcontact, maar een aansluiting voor klemmen. Als we iedere lamp voorzien van klemmen, dan past dat nooit op de accu. Bestaat daar een adaptor voor?

Jullie goede raad is zeer welkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alvast bedankt!

Rexa

Zodie'sver

Bericht door Zodie'sver » do 12 okt 2006 19:30

Hallo Rexa,
Domme vragen bestaan niet, moeilijke wel !
Hoe heb je dat zonnepaneel aangesloten op de accu?
MVG
Jan

Rexa

Verlichting 12V

Bericht door Rexa » do 12 okt 2006 19:45

Hallo,

Bedankt voor je reactie. Ik zal iets nauwkeuriger uitleggen wat de bedoeling is.
Ik heb een zonnepaneel in koffervorm gekocht (13 Watt) via internet. Ik krijg dat waarschijnlijk morgen. Met klemmen ga ik dat op een accu aansluiten, is de bedoeling. Ik denk erover een accu te kopen van 28 Ah. De accu laad ik thuis helemaal op en dan neem ik die mee naar ons huisje. Ik wil 2 of 3 zuinige lampjes erop aansluiten en iedere dag zet ik het zonnepaneel buiten met de accu en laat de zon de rest doen. De accu moet het zo 1 week uithouden.

Een omvormer zou ideaal zijn, maar die verbruikt ook energie en wel zo'n 5 a 6 Watt/uur. Daarom wil ik graag lampjes direct op de accu aansluiten. De accu is s'avonds losgekoppeld van het zonnepaneel.

Misschien heeft u enkele tips.

Groeten,

Rexa

*Peter*

Bericht door *Peter* » do 12 okt 2006 21:11

Als je het goed wilt doen, heb je minstens een paneel van 60 Wattpiek nodig.
Verder een goede laadstroomregelaar en ook een voor de klus geschikte accu.
Die 60 Wp is in de winter al aan de krappe kant!
Als opslagaccu is een 90 Ah Centurion Xtender bijzonder geschikt.
En de laadstroomregelaar van het merk Steca, type PR1515 is een heel handig ding en ook makkelijk te controleren en aan te sluiten.
Te gebruiken snoer kan in dit geval nog wel 2,5 mm2 zijn.

Hoewel de uitgaven voor zo'n installatie wel hoog zijn, is de opbrengst behoorlijk betrouwbaar, als de accu eenmaal goed is doorgeladen.

Bij het aansluiten van de accu, de gebruikers en het paneel aan de regelaar bestaat een voorgeschreven volgorde, die ook geldt bij afkoppelen.

Bruikbare verlichting is op het internet te vinden bij de vele LED-verlichtingspecialisten. Maar ook de standaard TL caravanverlichting is zuinig genoeg.

http://www.top50solar.nl/solar_nl/
Hier heb ik veel info gevonden voor ik mijn caravan aan de zon ging hangen en in het bijzonder hier: http://www.top50solar.nl/solar_nl/out.php?id=165

Ik heb een behoorlijk betrouwbaar Kyocera paneel, daar zijn regelmatig aanbiedingen in.

dkoster

Bericht door dkoster » do 12 okt 2006 21:19

*Peter* schreef: Bij het aansluiten van de accu, de gebruikers en het paneel aan de regelaar bestaat een voorgeschreven volgorde, die ook geldt bij afkoppelen.
Ik volg met belangstelling dit draadje, wij hebben een Kippie met een zonnepaneel. En een akku. En ook wij zijn newbie's met electriciteit en akku's.
Waar kan ik info vinden over die bewuste volgorde?

Dank je voor je antwoord! :D

*Peter*

Bericht door *Peter* » do 12 okt 2006 21:28

Bij Steca is de volgorde: accu aan de regelaar koppelen en accusoort instellen (lood of gel) Daarna paneel aan de regelaar koppelen en het laatste de gebruikers.

Maar dat is allemaal terug te vinden in de meegeleverde handleiding.

BDoets

Bericht door BDoets » vr 13 okt 2006 00:31

Als je alleen maar verlichting nodig hebt, en er van uitgaande dat je in de buurt van dat huisje ook een auto hebt staan, is het dan niet handiger om daar gewoon een snoertje naartoe te leggen? Deden wij toen we nog tentkampeerden. Ervan uitgaande dat die auto af en toe rijdt en dus oplaadt, kan je met bescheiden autolampjes prima je leefruimte verlichten en lezen etc.
Bart

Rexa

Verlichting 12V

Bericht door Rexa » vr 13 okt 2006 08:26

Hallo Bart,

Helaas kan onze auto niet tot vlak bij het huisje komen. Daar zitten zeker 30 meter tussen. Anders zou het een goede mogelijkheid zijn.

groetjes,

Rexa

WL

Bericht door WL » vr 13 okt 2006 10:44

*Peter* noemde al LED en TL. LED is natuurlijk extreem zuinig.
Halgeen is ook een goed alternatief. In mijn caravan zijn alle lampen halogeen (diverse spotjes met 10W Halogeen lampjes, 5W is vaak ook nog mogelijk) en zijn die ook aangesloten op de accu, dus alleen 12V. Dat geeft prettig en helder licht en werkt goed op de accu, in mijn geval een kleine 65W accu, met zonnepaneel.

WL

*Peter*

Bericht door *Peter* » vr 13 okt 2006 13:24

Led en halogeen geven beide gericht licht. TL geeft een betere spreiding.
Halogeen en TL zijn in prettige tinten te koop, LED nog niet overal. Vaak is LEDlicht een beetje blauwig of groenig, maar daar komt stilaan verbetering in.

In ieder geval, het is goed om te weten dat het er is, maar nog beter is het om in de gaten te houden dat 60 Wp zonnepanelen in de donkere jaargetijden wat aan de magere kant is.
Veiligheidshalve kun je ook niet zonder stroomregelaar, daar zijn veel soorten in, duidelijke en onduidelijke. Die Steca-dingen met display zijn iets duurder dan gemiddeld, maar werken zelfs voor leken bijzonder prettig.

Zodie'sver

Re: Verlichting 12V

Bericht door Zodie'sver » vr 13 okt 2006 16:51

[quote="Rexa"]Hallo Bart,

Helaas kan onze auto niet tot vlak bij het huisje komen. Daar zitten zeker 30 meter tussen. Anders zou het een goede mogelijkheid zijn.

groetjes,

Rexa[/quote]

Twee accuklemmen, 30 m dikke 2-aderige kabel en een 12V contrastekker lossen het probleem op, toch?

kc
Berichten: 891
Lid geworden op: vr 11 nov 2005 14:59
Locatie: de Belgische Kempen

Bericht door kc » vr 13 okt 2006 22:29

*Peter* noemde al LED en TL. LED is natuurlijk extreem zuinig.
Halgeen is ook een goed alternatief.
schreef WL

Halogeen is even energieverslindend als een gloeilamp. Misvatting bij velen.
Zuinigste lampen zijn inderdaad TL en LED.
Maar ik heb begrepen dat de verlichting dient voor een bungalow / chalet ? Echte spaarlampen kan je dus ook gebruiken. En in Nederland zou al de PHAROX lamp te koop zijn à 25 € per stuk ? Zou nog zuiniger zijn én nog langer meegaan. (nog niet naar gegoogeld)

kc

Plaats reactie

Terug naar “Elektra, gas, water”