truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Over klussen, reparatie en onderhoud van gas en alles wat daar bij hoort

truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » za 9 mei 2009 19:39

Hallo, mijn kachel krijg ik niet aan. Gas is goed, alleen bij het ontsteken slaat hij niet aan.Heb de kap al losgehaald maar zie niets vreemds. Wie weet van hoe of wat?
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Wilkman » za 9 mei 2009 19:44

Heb je wel ontsteking.
Zie je een vonkje als je de piézo ontsteking activeert ?
Ben je zeker dat alle lucht uit de aanvoergasleiding is ?
Wilkman
 
Berichten: 772
Geregistreerd: ma 21 jul 2008 11:34

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mik Figaro » za 9 mei 2009 20:23

Ik had laatst een vergelijkbaar probleem.

Als je de regelknop van "0" af draait, behoor je een snel tikkend geluid te horen, de piëzo-ontsteking.
Als je de knop indukt, hoort de kachel aan te slaan en als je na een korte tijd de knop loslaat blijft-ie branden.

Bij mij hoorde ik het tikkende geluid niet meer. De batterijen van de ontsteking bleken leeg.

Rechts vooraan beneden zie je (als je de kap van de kachel hebt verwijderd) een zwart doosje zitten. Hierin blijkt een batterijhouder te zitten.
Daarin zitten 2 huis-tuin-en-keuken batterijen, type AA.

Ik heb ze vervangen door verse en alles doet het weer. toppie.gif
Groeten, Michel

Citroën C5 Break Exclusive 2.0i 16v (2003) met Adria Unica B 431 DB (1999)
Avatar gebruiker
Mik Figaro
 
Berichten: 71
Geregistreerd: do 5 jan 2006 20:29
Woonplaats: Delft

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » zo 10 mei 2009 08:48

Wilkman schreef:Heb je wel ontsteking.
Zie je een vonkje als je de piézo ontsteking activeert ?
Ben je zeker dat alle lucht uit de aanvoergasleiding is ?


Ik hoor hem wel tikken. Waar moet ik dat vonkje zien? En hoe weet ik of alle lucht uit de leiding is?
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » zo 10 mei 2009 08:49

Mik Figaro schreef:Ik had laatst een vergelijkbaar probleem.

Als je de regelknop van "0" af draait, behoor je een snel tikkend geluid te horen, de piëzo-ontsteking.
Als je de knop indukt, hoort de kachel aan te slaan en als je na een korte tijd de knop loslaat blijft-ie branden.

Bij mij hoorde ik het tikkende geluid niet meer. De batterijen van de ontsteking bleken leeg.

Rechts vooraan beneden zie je (als je de kap van de kachel hebt verwijderd) een zwart doosje zitten. Hierin blijkt een batterijhouder te zitten.
Daarin zitten 2 huis-tuin-en-keuken batterijen, type AA.

Ik heb ze vervangen door verse en alles doet het weer. toppie.gif



Battarijen heb ik niet, de kachel zit in een caravan van '96. Tikken doet de kachel wel. Ik heb e.e.a. losgehaald en de draad van de ontsteking loopt onder de kachel, verder heb ik hem nog niet los gehaald. Misschien zit het daar niet goed.
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor gunter » zo 10 mei 2009 10:09

Waar moet ik dat vonkje zien? En hoe weet ik of alle lucht uit de leiding is?


Het vonkje kan je zien door het kijkgaatje wat onderaan de kap zit , een langwerpig sleufje

zet bv de gaspitten even aan zodat de lucht die er evt in kan zitten er uit kan, maar even een rare vraag , staat je gasleiding wel open question.gif question.gif
er kan bv ook stof of vuil op de thermische koppeling zitten waardoor het niet aanslaat maw er kunnen veel redenen zijn waarom hert niet werkt
gunter
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor deusjevo » zo 10 mei 2009 13:25

Er zit inderdaad vaak ergens in een keukenkastje verborgen nog een splitter naar gasstel en kachel bijvoorbeeld.

Afbeelding
Vroeger kon ik nog wel eens plassen zonder allemaal gezeik over me heen te krijgen.... A ben_weg.gif
Avatar gebruiker
deusjevo
 
Berichten: 7611
Geregistreerd: zo 27 maart 2005 17:55
Woonplaats: Omgeving Rotjeknor

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor atmosphere » zo 10 mei 2009 19:30

gunter schreef:
Waar moet ik dat vonkje zien? En hoe weet ik of alle lucht uit de leiding is?


Het vonkje kan je zien door het kijkgaatje wat onderaan de kap zit , een langwerpig sleufje

zet bv de gaspitten even aan zodat de lucht die er evt in kan zitten er uit kan, maar even een rare vraag , staat je gasleiding wel open question.gif question.gif
er kan bv ook stof of vuil op de thermische koppeling zitten waardoor het niet aanslaat maw er kunnen veel redenen zijn waarom hert niet werkt


Is de kachel lange tijd niet gebruikt ( door stalling)?
Grote kans dat je even langs buiten onderop de caravan moet zijn om de zaakmet perslucht te ontdoen van vuil of spinnewebjes.

Weet iemand misschien een goed tekeningetje of foto van de gasregelaar , branderbed, enz te vinden?
atmosphere
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Ab » ma 11 mei 2009 00:31

In de laatste (?) KCK staat een heel verhaal over het schoonmaken van de kachel, compleet met foto's.
Compleet met hoe een koperen borsteltje te maken van een stukje draad.
Het is een recht om te zeggen wat je denkt.
Zie het als een plicht om te denken voor je iets zegt.

Fendt Diamant 560 TG. Simpark mover. Dodge RAM 1500 Laramie Longhorn 5,7 Hemi
Ab
Moderator
 
Berichten: 15227
Geregistreerd: do 30 aug 2007 22:17
Woonplaats: Midden Nederland

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Arthur » ma 11 mei 2009 06:28

Ik zou ook durven denken dat het thermokoppel stuk is. Wanneer alles uitgetest werd, batterijen in orde, leidingen proper, luchtinlaat vrij van stof en insekten, en er dan nog geen resultaat is, dan kan je bijna zeker zijn dat het thermokoppel moet vervangen worden. Contact nemen met dealer of Truma.
Arthur
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » ma 11 mei 2009 07:51

Bedankt voor de reactie's. Ik ga van de week e.e.a. eens testen.
Dus: gaskraan open, gaspit in de keuken aan om evt lucht te laten verdwijnen, stof e.d. weg.
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor JPGeetje » ma 11 mei 2009 08:34

Misschien een hele domme vraag; druk je de regelknop ook in bij het aanmaken? Pas als de kachel een sec. of 5-10 brandt mag je deze pas loslaten.

Succes ermee,
Jan
Groetjes,
Jan
Kennis is niet belangrijk als je genoeg kennissen hebt!
LMC Maestro 490e (2017), de oude P1 mover (2013)
Trekker: Volvo V60 D4 aut. (163pk-400Nm) R-Design (2012)
Avatar gebruiker
JPGeetje
 
Berichten: 3325
Geregistreerd: di 23 dec 2003 06:20
Woonplaats: Heel

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » ma 11 mei 2009 15:11

Nu stel ik nog een domme vraag: (omdat ik geen enkele handleiding bij de caravan heb gekregen)
Het aanzetten van de kachel, gas kraan open, de gaspit op het keukenblok aanzetten voor evt. lucht, standenknop op de helft, knop indrukken en dan 10-15 sec. vasthouden. (moet er stroom op de caravan zitten of werkt de kachel alleen op gas?)
dan ga ik dat van de week maar weer eens testen.
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Wilkman » ma 11 mei 2009 18:14

Mar007 schreef:Nu stel ik nog een domme vraag: (omdat ik geen enkele handleiding bij de caravan heb gekregen)
Het aanzetten van de kachel, gas kraan open, de gaspit op het keukenblok aanzetten voor evt. lucht, standenknop op de helft, knop indrukken en dan 10-15 sec. vasthouden. (moet er stroom op de caravan zitten of werkt de kachel alleen op gas?)
dan ga ik dat van de week maar weer eens testen.


Er moet geen stroom op de caravan ziiten.De pièzo ontsteking werkt met 2 AA batterijen.
Ga als volgt te werk.
Gaskraan aan de gasfles open.
Gaskraan onderaan keukenblok openzetten waar symbool kachel opstaat
Gaskraan onderaan keukenblok openzetten waar symbool kookpot opstaat.
Even het gasvuur laten branden.
Gasvuur uitzetten.
Bedieningsknop kachel indrukken zodanig dat je een tikkend geluid hoort en vervolgens ingedrukt knop verdraaien naar stand 1,2 of 3.
Onderaan aan de voorkant is een klein kijkglaasje , wanneer je hier een blauw vlammetje inziet zachtjes de bedieningsknop lossen .Dit ga je misschien enkele malen moeten herhalen.
In feite is het dezelfde werkwijze wanneer je de koelkast op gas wilt laten werken.

succes
Wilkman
 
Berichten: 772
Geregistreerd: ma 21 jul 2008 11:34

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » ma 11 mei 2009 19:33

Bedankt voor jullie snelle reactie's!
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Knaapje » ma 11 mei 2009 20:57

Er zijn ook uitvoeringen van de kachel zonder batterijtjes.
Je moet dan de ontstekingsknop op de kachel indrukken om een vonk te maken.
Overigens: even googelen op merk en type en je kunt vast de handleiding op internet vinden.

Succes
knaapje
Knaapje
 
Berichten: 704
Geregistreerd: di 5 jun 2007 18:44

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Bob1976 » di 12 mei 2009 10:08

inderdaad, als je links de "standen" knop hebt zitten en aan de rechter kant óók een ronde knopt hebt, is die laatste de ontsteking!

overigens omzeil je het thermokoppel met het indrukken (en ingedrukt houden) van de "standen" knop tijdens de eerste 10 seconden, dus ookal is die stuk dan zou er in ieder geval de eerste 10sec een waak-vlammetje moeten gaan branden...

je kan trouwens door dat kleine kijk glaasje linksonderin ook het vonkje van de ontsteking zien (bij mij wel tenminste, je kan dan even aan probleem uitsluiting doen zegmaar :wink: )

gr, Bob.
Bob1976
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor HenkR » di 12 mei 2009 16:53

Hier de site van TRUMA waar je alle gebruiksaanwijzigingen kunt vinden van de diverse modellen:
http://www.truma.com/_anweisungen/Truma ... z_ues.html
Mazda CX5 2.0 en Knaus 500 FVU met daarop/onder: ATC, EVO plus + Optima Yellow 55, Satenne R2, vloerverwarming en truma ultraheat.
Avatar gebruiker
HenkR
 
Berichten: 290
Geregistreerd: do 17 jul 2008 22:23
Woonplaats: Nieuw Vennep

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » wo 13 mei 2009 05:12

Allemaal bedankt voor de tips, de kachel doet het!
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor JPGeetje » wo 13 mei 2009 06:14

En mogen wij dan misschien ook weten wat uiteindelijk de oorzaak bleek te zijn?

Groetjes,
Jan
Groetjes,
Jan
Kennis is niet belangrijk als je genoeg kennissen hebt!
LMC Maestro 490e (2017), de oude P1 mover (2013)
Trekker: Volvo V60 D4 aut. (163pk-400Nm) R-Design (2012)
Avatar gebruiker
JPGeetje
 
Berichten: 3325
Geregistreerd: di 23 dec 2003 06:20
Woonplaats: Heel

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Mar007 » wo 13 mei 2009 14:23

JPGeetje schreef:En mogen wij dan misschien ook weten wat uiteindelijk de oorzaak bleek te zijn?

Groetjes,
Jan



Jazekers, als ik het eens wist...Lucht misschien? Ik heb de gehele gas installatie nagezien en alles volgens de tips hierboven uitgevoerd. Wel heb ik de standenknop voor gastoevoer langer vastgehouden. Maar een ieder die een bericht heeft gegeven hierbij bedankt!!
Mar007
 

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor PD5wve » za 16 mei 2009 20:51

Heel goed dat de kachel weer werkt.
ik zag div opmerkingen langskomen 1 daarvan klopt echter niet geheel.
een thermokoppel kapot kan natuurlijk altijd maar dat kan je pas zien als er ook vlam is.
Dan zou je het ook kunnen meten. echter kan dan ook het powerunit in de gasblok defect zijn.
als tip voor de volgende met problemen.

met vriendelijke groet

willem
wij trekken met een Dodge Ram 1500 Laramie V8 met 5.7 getuned op lpg 430PK en 585NM Koppel en de caravan is een Dethleff Beduin 5,90 2,5mtr breed met winter pakket. enne op LPG kan je niet alleen koken maar de dodge rijd er goed op. ;-)
Avatar gebruiker
PD5wve
 
Berichten: 194
Geregistreerd: ma 7 jul 2008 14:55
Woonplaats: De Rijp Noord Holland

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor mc van den berg » ma 7 maart 2016 13:23

Ik ben voor een ander bezig die kachel deed niets. is een enkele brander. geheel er uit gehaald. branders eraf gehaald. en het geheel met perslucht schoon gemaakt. wat een vuil zit er in zn kachel.

Waar de branders, vonk regelaar vast zitten aan de kachel (popnagels) geheel weg geroest. Uit geboord een boudjes er in gezet.
Aandrukken en hij brand (waakvlam) en als je de stok los laat gaat tie uit??

Is een zelf mechanische ontsteker. dus zonder batterij.
20160220_150031[1].jpg
Dit is de thermokoppel is een oudje


Kan je de thermokoppel ook los halen wat kom je tegen. en hoe krijg je hem brandend, na de waakvlam


Al vast bedankt voor het mee denken.
Bijlagen
l_thermokoppels3002.jpg
Of kan het hier aan liggen. , Kan je die door meten?
l_thermokoppels3002.jpg (44.56 KiB) 11535 keer bekeken
groeten van uit de Betuwe ; Jannie en Marinus
http://s17.postimg.org/w6i525w2n/Oostenrijk_125_kopie.jpg
Avatar gebruiker
mc van den berg
 
Berichten: 30
Geregistreerd: do 21 jan 2010 15:02
Woonplaats: Beesd

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor Micky » di 8 maart 2016 10:12

RE.gif

Ga er maar gewoon vanuit dat de thermokoppel stuk is..
VW Passat Variant Highline (2016), R-Line, 190Pk TDI 400NM 4Motion DSG. Kip KG45 TLB, zonnepanelen, Reich Mover, Primus, Fortex Aronde

Afbeelding
Avatar gebruiker
Micky
 
Berichten: 21499
Geregistreerd: do 25 maart 2010 23:31
Woonplaats: Overijssel

Re: truma kachel krijg ik niet aan, hoe wel?

Berichtdoor mc van den berg » wo 9 maart 2016 18:36

micky schreef:RE.gif

Ga er maar gewoon vanuit dat de thermokoppel stuk is..



Oke Bedankt
groeten van uit de Betuwe ; Jannie en Marinus
http://s17.postimg.org/w6i525w2n/Oostenrijk_125_kopie.jpg
Avatar gebruiker
mc van den berg
 
Berichten: 30
Geregistreerd: do 21 jan 2010 15:02
Woonplaats: Beesd

Volgende

Keer terug naar Gas

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast